Skip to main content

Over de Mirtetak

Bent u op zoek naar een goede muziekschool in Leiden, Oegstgeest of Voorschoten dan bent u bij ons aan het goede adres! Toch noemt De Mirtetak zich geen muziekschool maar een muziekcentrum omdat haar specialiteit vooral muziekles aan de allerjongsten betreft, waarbij deskundigheid, plezier, persoonlijke afstemming en ontmoeting centraal staan.

De Mirtetak werd in 1991 opgericht door muziekpedagoog Lieneke Schotanus. Zij biedt zowel cursussen voor kinderen als volwassenen. En natuurlijk muziek op het kinderdagverblijf.

Kindercursussen

Muziek en ontwikkeling

Bij De Mirtetak kunt u cursussen volgen waarin muziek en ontwikkeling centraal staan. Plezier in ouderschap, in muziek, in uw kind. De Mirtetak biedt een scala aan spelletjes en liedjes die uitgaan van de ontwikkelingsfase van het kind. Bij de allerkleinsten zijn intimiteit en sfeer belangrijke kwaliteiten. Elke ouder- en kindcursus is gedacht vanuit een bepaalde leeftijd en de ontwikkeling die het kind hierin doormaakt. Maar “het kind’ bestaat niet. Elk kind is immers weer anders. Daarom zal elke cursus weer anders zijn.

Elk kind en elke ouder mag anders zijn

Bij jonge kinderen kijk ik naar de totale ontwikkeling van het kind: alle ontwikkelingsgebieden zijn nog zo verweven en worden spelenderwijs en vanuit de totaalbeleving benaderd. "De Mirtetak " werkt dan ook vanuit een holistische visie en vanuit respect voor ieders eigenheid. Persoonlijke aandacht en afstemming staan centraal. Muzieklessen worden op maat gegeven, uitgaande van niveau en stemming van kinderen en ouders.

Kinderen met een handicap

Ook kinderen die "anders" zijn kunnen vaak volwaardig meedoen in de muziekles. Kinderen met een lichamelijke handicap, of met een autistiform spectrum, kinderen met het syndroom van Down, dove of slechthorende kinderen; meestal is het mogelijk na overleg ze mee te laten doen aan de peutermuziekles. Juist voor deze kinderen kan muziek een extra bijdrage leveren aan de ontwikkeling en ouders ondersteunen in dit andere ouderschap.

Natuurlijke materialen

De Mirtetak gebruikt zoveel mogelijk natuurlijke materialen omdat dit belangrijk is voor de sensorische ontwikkeling van het kind. Hout doet een ander appèl op het kind dan bijvoorbeeld kunststof. Knuffeldieren van badstof en shawltjes voelen anders dan kunststoffen.

Cursussen voor volwassenen

Muziek in de zwangerschap

Voor aanstaande ouders is het mogelijk contact te maken met het kindje in de buik en hierin begeleid te worden. Het is zo leuk en eenvoudig om al te zingen voor je kindje in je buik!

Mantra zingen

Samen spirituele liederen en mantra’s zingen geeft een meditatieve afstemming en verdieping van hart- en zielskwaliteiten. Het is gewoon heerlijk!

Cursussen op maat

Voor kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, yogacentra etc worden gastlessen, lezingen op maat aangeboden. Kennis en enthousiasme die in 20 jaar muziekpedagogiek is opgedaan vraagt erom om overgedragen te worden!

Hoe het begon

“De Mirtetak” werd opgericht in 1991 door muziekpedagoge Lieneke Schotanus. Haar naam dankt zij aan Lieneke’s dochter Mirte die in 1990 werd geboren en haar naam doorgaf in een droom. Mirte is een bloemetje uit het Middellandse Zeegebied. Het is sinds de oudheid een gelukbrenger voor liefde, huwelijk en vruchtbaarheid. Je vindt dit bloemetje dan ook terug in bruidsboeketten en lauwerkransen.

Contactgegevens

Lieneke Schotanus

Telefoon: 071-5211444

Mobiel: 06-41972305

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.